Slipper åtal för Hitlerhälsning | Aftonbladet[ad_1]

Photo: JESSICA GOW / TT

In man som åtalas för hets mot folkgrupp slipper rättegång då han hållit sig undan så länge att brottet preskriberas. Arkivbild.

avTT

In 24-årig man slipper åtal för att ha gjort in så kallad Hitlerhälsning eftersom han hållit sig undan i fem år och brottet preskriberats, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen åtalades för hets mot folkgrupp efter att 2013 has deltagit i nazistisk demonstration i Umeå, men försvann från myndigheternas radar efter polisförhör. 2015 åtalandes han och Luleå tingsrätt har sedan des försökt delge honom stämningsansökan för att kunna inleda rättegången mot honom. Men eftersom det nu har gått fem år sedan händelsen har fallet preskriberats.

Mannen är även är åtalad för våldsamt upplopp i samband med attacken mot in antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm 2013. Det brottet kan preskriberas efter tio år.

– Det finns inga färska uppgifter om honom i svenska register. Man hörde av en person som vistades på hans adress att han eventuellt hade lämnat landet, säger Benny Wernqvist, rådman vid Luleå tingsrätt, till SvD.

Det inte är ovanligt att personer som anmäls för hatbrott försöker hålla sig undan delgivning, säger Johan Nordqvist, ordförande i organisationen Juridikfronten.

– Men det är ytterst ovanligt att någon håller sig undan så länge att brottet preskriberas, säger han.

[ad_2]

Source link