Kitajski znanstvenik ustvaril gensko spremenjena dojenčka[ad_1]

Kitajski univerzitetni professor He Jiankui je sporočil, da je ustvaril prva gensko spremenjena dojenčka. S tehnologijo Crispr je DNK dveh deklic spremenil tako, da ne bosta mogli okužiti z virusom hiv, je zatrdil. Njegove trditve še niso neodvisno potrjene, številni znanstveniki pa so kritični, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deklici, ki ju je He poimenoval Lulu in Nana, sta bili rojeni z običajno zunajtelesno oploditvijo. Vendar pa so uporabili jajčece, ki je bilo spremenjeno, preden so ga vstavili v maternico. "Takoj zatem, ko je bila sperma njenega moža poslana v jajčece, je embriologie vanj poslal tudi protein Cas9 in navodila za gensko operacijo, namenjeno temu, da bi v prihodnje preprečili okužbo deklic s hivom," je pojasnil v videu, objavljenem v nedeljo na Youtubu.

Delovanje system Crispr je sestavljeno iz majhnega dela RNK in protein Cas9, ki DNK razreže na mestu, kamor ga usmeri kratka veriga RNK. Crispr torej deluje kot inteligentne škarje, ki se zapeljejo na določeno mesto v genomu ter ga razrežejo, če je treba, tudi na več mestih hkrati. S pomočjo te metode lahko torej znanstveniki popravijo oz. zamenjajo gene kateregakoli organizma.

In the case of the Russian Federation, it is necessary to ensure that, in accordance with the provisions of Article ‧ of the EC Treaty,

Znanstvenikovih trditev zaenkrat še niso neodvisno potrdili. Podrobneje jih bo sicer predstavil na mednarodni konferenci strokovnjakov s tega področja, ki se bo v torek začela v Hongkongu.

Strokovna revisits MIT Technology Review, ki je objavila članek o Hejevih ugotovitvah, je ob tem opozorila, da je ta "tehnologija etično sporna, ker bi lahko spremembe zarodka podedovale prihodnje generacije in bi lahko vplival tudi na celoten genski bazen".

Professor filozofije z univerze Lowell v ameriški zvezni državi Massachusetts Nicholas Evans pa je medtem dejal, da je "naznanitev testa prek Youtuba zelo problematična oblika znanstvene prakse". "Odmika se namreč od postopkov preverjanja, na katerih temelji veliko znanstvenega napredka, kot je preverjanje med kolegi," je dodal.

"O genskem inženiringu zarodkov govorimo že nekaj časa," je še pojasnil. "Revolutionary Bolt, of the sta bila ta dva otroka domnevno spremenjena, da bi bila odporna na bolezen," je poudaril.

[ad_2]

Source link