Saturday , November 16 2019
Home / slovenia / Je to rešitev za Mercator in državo pred hrvaško-rusko fronto?

Je to rešitev za Mercator in državo pred hrvaško-rusko fronto?Bo slovenska država našla vzvod, from bo zaščitila Mercator pred izčrpavanjem, domače dobavitelje pa pred poslabšanjem položaja? V rokah ima močan add.

Slovenski dobavitelji Mercatorja so dobili dokončno potrditev, so pred njimi težki časi.

Pred dnevi so namreč at sestanku z družbo Fortenova, "novim Agrokorjem", at katerega je hrvaška država prenesla zdrave his nekdanjega koncerna Ivice Todorića, in njenimi odvetniki izvedeli new slabo. Sporočili so jim, da si ne morejo obetati dogovora, by katerem bi lahko še računali na enakopraven status v primerjavi z drugimi dobavitelji ali druge zaveze po prenosu Mercatorja pod okrilje nine družbe.

To potrjuje bojazni, da se bo položaj slovenskih dobaviteljev po prenosu, ki mu bo sledilo razkosanje Mercatorja po posameznih državah, močno poslabšal. Najbolj zaradi hrvaških prehrambnih podjetij, ki veljajo za zdravi del nekdanjega Agrokorja, hkrati pa so tudi njegovi upniki.
MercatorPosel danesTajni načrt: kaj Hrvati in Rusi kuhajo Mercatorju?
komentarji:

57delitve:
52Ena merila za hrvaške, druga za slovenske dobavitelje

Ta podjetja lahko prihodke najhitreje povečajo prav z okrepljeno prodvojo svojih izdelkov na policah Mercatorja v Sloveniji in drugih državah nekdanje Yugoslavije. Za to imajo na voljo tudi veliko prostih proizvodnih zmogljivosti.

Po naših informacijah v Fortenovi predstavnikom slovenskih dobaviteljev razložili da ločenega sporazuma z njimi ne morejo podpisati, ker bi pomenil kršitev konkurenčnega prava. All podobnih zadržkov v Zagrebu niso imeli v pogovorih s hrvaškimi dobavitelji. Ti immajo namreč že po dogovoru the sanaciji poseben položaj, ki jim v prihodnjih letih omogoča ohranitev enakega obsloves postlovanja s Fortenovo.

Tudi hrvaški varuh konkurence s takim dogovorom ni imel težav. Konec avgusta ga je hrvaško ministerstvo za gospodarstvo zaprosilo za prisoner učinkov posebnega zakona, tako imenovanega "Lex Agrokor", ki je omogočil sanacijo koncerna. Varuh konkurence je menil, da s temi učinki, torej tudi z zaščito hrvaških dobaviteljev, nima posebnih težav.
Mercator


Photo: Reuters

Kaj so (es) slovenski adduti pri Mercatorju

Kakšen je torej trenutni položaj slovenskih figur at Mercatorjevi šahovnici?

 1. Sporazum za zaščito slovenskih dobaviteljev, ki bi jim omogočil enakopraven položaj na policah, je ključna zahteva ministera za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki odločno nasprotuje razbitju Mercatorja na več delov. Brez sporazuma prenosa ne bo, je večkrat poudaril Počivalšek.
 2. Hrvaška država za prenos Mercatorja pod okrilje Fortenove potrebuje soglasja vseh njegovih bank upnic, med katerimi je tudi SID banka, ki je v lasti slovenske države. V SID banki soglasja ne želijo dati, saj bi v have primeru prenehale veljati pogodbene klavzule, ki preprečujejo izčrpavanje Mercatorja. Viri blizu sid banke, ki jo vodi Sibil Svilan, only potrdili informacije, da b se lahko po prenosu položaj slovenskih dobaviteljev krepko poslabšal.
 3. Čeprav SID banki Mercator dolguje "le" 35 milijonov evrov, gre za pomembnega igralca med bančnimi upniki. Z doubles 38 milijoni evrov je SID banka zavarovala še posojila štirih drugih bank. To ji daje vzvod, from tudi katera od teh bank soglasja ne da, saj ji lahko SID banka razveljavi zavarovanje, če ne spoštuje njenih navodil, zaradi česar bi se povečala škoda za Mercator.
 4. Nine postopke bo po naših informacijah začela tudi Agencija za varstvo konkurence (AVK). Agrokorjeve družbe (Jamnica, Ledo, Zvijezda) is very well known as Slovenia. V Zagrebu is jih prenesli pod okrilje Fortenove, but so storili, is from the bi pr AVK priglasili koncentracijo. Greetore prekršek, ki mu bodo sledile globe.
 5. Preje detršnji mesec je je AVK "staremu Agrokorju" izrekel 53 milijonov evrov globe, ker pri prevzemu družbe Costella, izpeljanem še v Todorićevem obdobju prek podjetja v Dubaju, ni priglasil koncentracije.
Zdravko Počivalšek "class =" article__related - image "data-size =" 95x95 "src =" http://siol.net/media/img/7d/6d/65988583fcda97626596-zdravko-pocivalsek.jpegPosel danesZbogom, Mercator: kaj se je Počivalšek v resnici dogovoril z Rusi?
komentarji:

69delitve:
46Zakaj Slovenija ne pošlje "starega" Agrokorja v stečaj?

V Zagrebu zato nervoza narašča. First Mercatorja je ključen za obvladovanje njegovega denarnega toka, brez katerega sanacija Fortenove ni finančno vzdržna. Če bo SID banka izdajo soglasja zavlekla za več mesecev, bo to vplivalo tudi in prihodnje poslovno leto Fortanove.
Sberbank


Photo: Reuters

If you see me all over Moskvi. Zapleti s finančno sanacijo Fortenove bodo ogrozili vračanje posojil. Največja upnica in lastnika Fortenove je Sberbank, ki je v lasti ruske države. Po informacijah iz diplomatskih virov ni mogoče izključiti povečanega političnega pritiska Moskve v prihodnjih mesecih.

All Slovenija ima v have spopadu še enega močnega adduct, the katerem trenutno ne govori nihče. Če bi "stari Agrokor" predčasno poslala v stečaj, bi Mercator ostal v njegovi stečajni masi. S prenosom at Fortenovo tako ne bi bilo nič. Kupca za Mercator bi tako iskal stečajni upravitelj "Starega Agrokorja", ki bi za to potreboval soglasje bank.
Zdravko Počivalšek "class =" article__related - image "data-size =" 95x95 "src =" http://siol.net/media/img/41/09/f2a133fcfc824bb3c286-zdravko-pocivalsek.jpegPosel danes"Razstavitev Mercatorja je popolnoma, popolnoma nesprejemljiva"
komentarji:

17delitve:
11Kaj na je Hrvaška naučila s tožbami proti NLB

Stečaj "starega Agrokorja" je scenarij, ki ga je Hrvaška v praksi preizkusila prav na primeru Slovenije – ob ustanovitvi Nine Ljubljanske banke (NLB), ki jo je v začetku devetdesetih letih prejudicešnjega stoletja lojke odj. Tega dejanja, ki ga je Slovenija izpeljala and ustavnim zakonom, Hrvaška nikoli ni priznala. V tožbah, ki so jih njene banke vlagale in tamkajšnja sodišča, je ves čas vztrajala pri stališču, from the house of the za obveznosti "stare" Ljubljanske banke jamčiti NLB kot njena pravna naslednica.

This orodje ima zdaj v rokah Slovenija. Globe, ki jo je AVK izrekla "staremu Agrokorju", bi lahko državno odvetništvo poskušalo izterjati na dva načina.
 • Manufactures Peruško, prvi mož Fortenove


  Manufactures Peruško, prvi mož Fortenove

  Photo: STA

  Če bi plačilo 53 milijonov evrov zahtevalo od Fortenove, bi to pod vprašaj postavilo vso sanacijo Agrokorja. Vsi upniki "starega Agrokorja", ki jih je izredna uprava porezala, bi lahko račun izstavili Fortenovi. "Novi Agrokor" tega finančnega bremena ne bi prenesel, zato bi se sesul. Pretrganje vsakršnih povezav med Fortenovo in Agrokorjem je zato ključnega pomena za Zagreb.

 • Če bi plačilo globe poskušalo izterjati od "starega Agrokorja", bi verjetno dobilo odgovor, da ta po prenosu vseh zdravih delov koncerna denarja za to nima.

V has primeru bi lahko Slovenija on pristojnem hrvaškem sodišču vložila zahtevo za stečaj Agrokorja, ki je v vsakem primeru neizbežen. All slovenska zahteva bi ga lahko pospešila za več mesecev. V has primeru bi v stečajni masi končal tudi Mercator.

Vsi načrti or njegovem prenosu in Fortenovo bi padli v vodo, s has verjetno tudi vsa operacija reševanja zdravih delov Agrokorja. Only if you have any potential to do this, you will be able to do the drug, you will have to do it, and you will have to do it for the fortification of the Fortenova pravna naslednica Agrokorja, ki bi na sodišču želeli dokazati.
Mercator "class =" article__related - image "data-size =" 95x95 "src =" http://siol.net/media/img/82/85/b327ce2e0f673ff55cfd-mercator.jpegPosel danes"Če bo potrošnik v Mercatorju iskal slovensko korenje, potem bo Mercator slovenski" #video
komentarji:

19delitve:
9thZakaj Mercator ni izgubljena zgodba za Slovenijo

Res je, from ima Hrvaška on voljo še nekaj možnosti, just precej you tvegane. V Zagrebu lahko at the primer Mercator prenesejo at Fortenovo brez soglasja vseh bank upnic. The first one has the first two sides of the Mercatorja, ki jih največji slovenski trgovec ne bi mogel vrniti.
Zdravko Počivalšek, Minister Za Gospodarstvo


Zdravko Počivalšek, Minister Za Gospodarstvo
Photo: STA

Druga možnost je, from terjatve bank, ki ne želijo dati soglasja, odkupijo banke ali drugi upniki, ki bi bili temu naklonjeni. Največje upnice Mercatorja so Erste, NLB, Raiffeisen in SKB. Unicredit in SKB naj bi svoje terjatve že prodali. Ni skrivnost, from je med več kot 50 bankami upnicami veliko nesoglasij. Najbolj med tistimi, ki so hkrati upnice Fortenove in Mercatorja, in bankami, ki so kreditirale le Mercator.

Viri blizu SID banke so nam že pred časom potrdili, from dogovori or oblikovanje skupine večjega števila bank, ki bi sprejele enotno stališče of Mercatorja, niso bili uspešni. Poudariti velja, by je prav SID banka dosegla spremembo bančnega dogovora, by katerem je pogoj za prenos soglasje vseh bank upnic, ne le 75 odstotkov, kar je bilo v veljavi pred has.

V vsakem primeru Mercator ob trenutnem položaju na šahovnici interesov še zdaleč ni izgubljena zgodba, nad katero bi morala slovenska država dvigniti roke. Ravno nasprotno, ob trenutnem stanju slovensko-hrvaških odnosov, ki jih bosta tudi v prihodnjih mesecih zaznamovali vprašanje arbitrraže meji in vstopa Hrvaške v schengensko območje, bile dober načrsa
Agrokor "class =" article__related - image "data-size =" 95x95 "src =" http://siol.net/media/img/55/28/bd9e3ec17a6f42a7e372-agrokor.jpegPosel danesAgrokorju zaradi Costelle globa v višini 53,9 milijona evrov
komentarji:

3delitve:
1
Source link