Monday , November 18 2019
Home / serbia / Pitali smo psihologa: "Zašto danas deca ranije upražnjavaju seks, piju and puše?"

Pitali smo psihologa: "Zašto danas deca ranije upražnjavaju seks, piju and puše?"Najnovije istraživanje ponašanju dece školskog uzrasta kada je u pitanju njihovo zdravlje šokiralo je i iznenadilo mnoge roditelje u Srbiji. Podaci ovog istraživanja, naime, pokazali su da je skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice.


Sanja ululkIzvor: B92

Photo: depositphotos / motortion

Photo: depositphotos / motortion

Dok smo ranije imali period koji je bio tradicionalan, pa se stupalo u brak from 19. godine, samim tim se ran stupalo u seksualne odnose, sada se promenilo.

Damage to the stupid ranch and seksualne odnose ne utiče njihova zrelost, već to što odrasli nemaju dovoljno vremena za njih ili podrazumevaju da deca mnogo znaju. If you do not get into your današnja deca informisanija od one dece koja su odrastala pre 10 godina.

“Oni gledaju razne televizijske program, ulaze on razne sajtove namerno ili slučajno. Deca su prepuštena sama sebi, the mix of su mali i nezreli i nema potrebe da ih opterećujemo. Oni preko različitih medija uleću u razna pitanja. Work from deca i predškolskog uzrasta if susreću sa različitim sajtovima, želeći from pogledaju crtani film. Neka kažu roditeljima, neka ne kažu. Double je kad nam kažu “, za B92 govori Branka Tišma, školski psiholog.

In the istraživanja pitanja of li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, četvrtina učenika je odgovorila odrično.

Rezultati pomenutog istraživanja pokazuju da je u Srbiji 14,5 odsto učenika petog and sedmog razred osnovnih škola and prvih razred srednjih škola pušilo cigarette bar jednom tokom života. Procenat onih koji su probali cigarette u petom i sedmom razredu je manji, dok je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarette.

„Ima dece koja počnu da puše u šestom, ili u sedmom i ako ne iskontrolišete, proširi se. Imate susret različitih supkultura i nemamo jasan sistem vrednosti, na nivou društva. First, za mene su problem nargile. To sedmaci isprobavaju u velikom broju ”, ističe Tišma.

U Srbiji se svaki četvrti učenik petog, sedmog i prvog razreda srednje škole opio bar jednom u životu, a u prethodnih 30 dana 12,2 odsto njih.

Za B92 Branka Tišma ističe da je komunikacija najvažnija and roditelji ne smeju of potcenjuju njen značaj.

„Roditeljstvo if okrenulo iz in play detetu i pripremam ga za život’ u ’sada if play up deci da ih zaštitim od svega i svačega’ i tako se prave propusti. Roditelji treba from postaviti jasne granice, svaki uzrast ima svoja očekivanja i zato je važno of te granice budu jasne. There the new je komunikacija, deca obožavaju da pričaju, the same as zaboravili ”, zaključuje Tišma.


Source link