Monday , September 21 2020
Home / serbia / DOMOVI ZDRAVLJA SU PUNI, SVI IF JAVLJAJU SA IS PROBLEMOM! Evo šta savetuju lekari

DOMOVI ZDRAVLJA SU PUNI, SVI IF JAVLJAJU SA IS PROBLEMOM! Evo šta savetuju lekari[ad_1]

This jedini! A good time to see you is very good. Prepune čekaonice u domovima zdravlja upravo svedoče učestalosti respiratornih infekcija praćenih kašljem u populaciji dece i odraslih, a pogotovo kod starijih ljudi. Iako kašalj nije bolest, on zna bolesno da na muči – počne kao grebanje u grlu, zatim eskalira ka učestalim napadima kašlja, naročito kada pokušavate da zaspite, ili vas probudi usred noći. Kašalj karakteriše i upornost – može of costume i mesec dana nakon preležane prehlade!

Zbog njegove učestalosti, there and promenljivosti često nismo sigurni kako da izaberemo pravo rešenje za kašalj. Upravo take it smo razgovarali sa prim. dr sc. med. Vojislavom Radosavljević, koji je doktor specijalista interne medicine – pulmolog i načelnik odeljenja at KBC Bežanijska Kosa.

„Kašalj je jedan od najčešćih symptoma infekcija disajnih puteva zbog koga pacijenti dolaze kod nas na kliniku ili se javljaju svom izabranom lekaru. Uzroci kašlja mogu biti različiti: slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva, infekcije disajnih puteva and druge bolesti pluća kao što su astma i hronična bolus pluća Ali najveći broj respiratornih infekcija praćenih kašljem uzrokovano je virusima “, ističe prim. dr sci. Radosavljević.

In the pitanje, da li kašljete suvo ili produktivno, nama pacijentima, teško je da damo pravi odgovor. Da li biste mogli from nam pomognete kako from prepoznamo vrstu kašlja, u čemu je razlika?

Kasalj može da bude produktivan ili suv, da javlja samo noću tokom celog dana ili samo u toku dana.

Suv kašalj prati promuklost, bol i otežano disanje. Ovaj kašalj je nadražajni, iritirajući, često ometa san. Nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva, koje mogu da prouzrokuju skoro svi respiratorni virusi. Suv kašalj je i simptom flu, a tačno je da on kasnije prelazi u produktivan kašalj.

Produktivni kašalj se javlja kada su pluća puna sekreta, pa se naše telo trudi da ga izbaci. Iako često ne uživamo u iskašljavanju, vrlo je korisno – ističe prim. dr sci. Radosavljević. Najčešće nastaje kao posledica prehlade, flu, bronhitisa ili upale pluća.

photo: Prim. dr sc. med. Vojislav Radosavljević

A da li je moguće da u toku prehlade kašljemo i suvo i produktivno?

Da, uglavnom u toku trajanja bolesti, bez obzira na uzrok kašlja, smenjuju suvog i produktivnog kašlja. Jednokomponentni kašalj ne postji – u većini slučajeva kašalj je mešovit, što pretpostavljam prepoznajete u svom iskustvu. Najčešće mešovit kašalj počinje suvim kašljanjem, the nakon par dana stvara if sekret koji treba of iskašljavamo.

Pa kako wave of znamo koji preparat za kašalj nam je potreban?

Ako izaberete biljni preprat koji deluje na svaki tip kašlja, u sezoni prehlade i gripa, nećete pogrešiti. Višekomponentni biljni preparati uvode se u therapiju kašlja kao prvi izbor i pokazali su se kao uspešno rešenje. Pre svega, treba koristiti one koji su prirodni i bezbedni, kao što je recimo Herbiko® koji može da se koristi kako za smirivanje suvog ok, ok za lakše iskašljavanje kod produktivnog kašlja. Ono što je svakako važno napomenuti je da se uvek, u slučaju da se kašalj ne smiri nakon dve nedelje ili ako se javi kašalj praćen jakim bolovima u iskšljavanje krvi ili braoneta sej zueneti Obrati Izabranom Lekaru.

Photo: Promo

Kurir

Author: Kurir

[ad_2]
Source link