Sunday , November 17 2019
Home / serbia / Појавила се злоћудна апликација за Андроид коју је готово немогуће уклонити с телефона

Појавила се злоћудна апликација за Андроид коју је готово немогуће уклонити с телефонаЖивот

Преузмите краћи линк

Једном када се малвер "хелпер икс" "убаци" на Андроид јако га је тешко уклонити – не помаже ни враћање уређаја на фабричко подешавање, а не помаже увек ни плаћени антивирусни софтвер.

Једно од главних правила које "морају" да поштују сви корисници паметних телефона који раде на Андроиду "јесте да апликације инсталирају искључиво са" Гугл плеј стора ".

Иако ни то није потпуна гаранција да нећете покупити неки малвер, апликације са „Гугл плеј стора“ пуно су сигурније у односу на трговине апликација трећих страна или преузимања апликација стран кан колико опасну апликацију можете преузети.

На пример, могли бисте преузети и апликацију „икс хелпер“малвер за који на ЗД нету кажу да га је „готово"

Корисници чији су телефони заражени вирус „икс хелпер На тим линковима налази се објашњење како преузети и инсталирати апликације које нису из "Гугл плеј стора" али осим апликација с те странице инсталира се и малвер.

Пазите шта инсталирате!

Након инсталације "хелпер икс" на телефонима приказује огласе и обавештења које кориснике воде на "Гугл плеј стор" и савјетују им да преузму легитимне апликације.

Добра и лоша вест

Добра вест је, дакле, да малвер тренутно само приказује огласе од којих његови аутори зарађују.

Међутим, лоша вест на коју су упозорили сигурносни стручњаци јесте то што "икс хелпер" има могућност инсталирања других и пуно опаснијих апликација на телефон путем којих би хакери могли преузети контролу над уређајима, украсти податке, шпијунирати и слично.

Друга лоша вест јесте његова неуништивост – једном када се апликација с њим инсталира на телефоне, "хелпер икс" се одвоја од ње као нека врста самосталног сервиса, тако да се не може уклонити деинсталацијом саме апликације.

Не помаже чак ни ресетовање самог телефона, јер се појављује и након враћања уређаја на фабричка подешавања, а сигурносни стручњаци још не знају разлог зашто се то догађа.

Коришћење антивирусног софтвера може помоћи, али не увек. Део корисника успео је да га уклони софтвером који су платили, али другима ни то није помогло.

Разлог за то је, напомињу из "Симантека" што малвер константно еволуира и његов код се надограђује, због чега су његови аутори често "бржи" од антивирусног софтвера. Срећом, „икс хелпер“ се није проширио на велики број уређаја корисници из САД, Русије и Индије, Али само постојање таквог малвера велико је упозорење свим корисницима Андроида и још један разлог због којег никада не бисте смели да преузимате апликације с непроверених извора.


Source link