Saturday , November 16 2019
Home / hungary / Mutatjuk, milyen fővárost örökölt Karácsony Gergely Tarlós Istvántól

Mutatjuk, milyen fővárost örökölt Karácsony Gergely Tarlós IstvántólGazdaság

Nor is lehetne jobban bemutatni, hogy milyen nagy szerepe van Budapest gazdaságának országos szinten, mint azon to térképen, amely to gazdasági súlyhoz viszonyítja az adott megye területét. Budapest to területéhez képest sokkal nagyobb sullyal jelenik meg, "elnyomva" to többi megye teljesítményét.

Az idősoros adatokból azonban az is kitűnik, hogy vannak olyan megyék, amelyek az elmúlt időszakban Budapestnél gyorsabban fejlődtek. Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, vagy éppen Make the világgazdasági validság után nagyobb lendületet vett, miközben Budapest nor tudta tartani a tempót.

The KSH egyik elemzése szerint "egy lakosra Juto GDP alapján Budapest régió Gazdasági fölénye the világgazdasági válság elmélyülésekor volt legnagyobb. Ezt követően előnye mérséklődött, illetve the Tobbi régió lemaradása csökkent, főleg azoké, amelyekben jelentős the járműgyártás are the hozzá kapcsolódó ágazatok szerepe".

Mindez mutatja, hogy Mercedes kecskeméti vagy éppen az Audi győri gyárának termelése milyen nagy hatással back to magyar gazdaságra. Neither csak az ipari termel lesen lett hatalmas szerepe a járműgyártásnak, hanem az egyes megyék fejlettségét is jelentősen befolyásolta.

Ezt mutatja be az egy főre jutó relativ fejlettségi mutató, amely szerint Budapest 2009-ben back to „csúcson”.

Ekkor az országos élag 230% -a volt az egy főre jutó GDP, azóta azonban trendszerű csökkenést láthatunk, és az elmúlt években 205% alatti értékeket is láthattunk. Az elmúlt két-három évben mintha validtozott volna a trend, by egyelőre leginkább azt mondhatjuk, hogy a relativ fejlettség stagnál.

Az egy főre jutó GDP-t is annak valid azzban önmagában nor csak to gazdaság fejlődése valid zzatat meg. Mint az alábbi ábrán látható, Budapest nepessége növekedett az elmúlt időszakban, miután sokan validasztották (új) lakhelyükként a fővárost, ami csökkentette az egy főre jutó Vagyis, ha valaki az agglomerációból költözött be, from korábban is to fővárosban dolgozott, akkor igazából csökkentette az egy főre jutó GDP-t ahhoz képest, mint amikor ingázott.

Hangsúlyozni ezzel kapcsolatban azt is, hogy to Budapesten foglalkoztatott több mint 1 millió munkavállaló negyede (csaknem 260 ezer ember) already in the fővárosba dolgozni to 2016-them mikrocenzus szerint. Fővárosba dolgozni járók 73% -a Pest megyei lakos, Budapestről ingázó 87 ezer ember többsége Pest megyei munkahelyeken tevékenykedik. A főváros ingázási egyenlege számottevő többletet mutat ami növeli a fővárosi you are a megyei egy főre jutó GDP

Forras: KSH

KSH Budapesttel foglalkozó elemzése szerint a főváros magasabb gazdasági fejlettségét részben magyarázza a gazdasági szerkezetben lévő különbség, valamint az ingázási többlet. Budapest gazdasági szerkezete ugyanis nagymértékben eltér a megyékétől: az arutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar, építőipar) súlya jóval alacsonyabb, mint a megyék úlagában. Ezzel szemben a piaci szolgáltatások a fővárosi gazdasági teljesítmény közel kétharmadát adják. Ebben szerepet Játszik, hogy szamos szolgáltató ágazatban (pldraulic pénzügyi szolgáltatás és infokommunikáció) a legjelentősebb szereplők a fővárosban koncentrálódnak

Forras: KSH

Népesség

Ahogy az ország egészében, Budapesten is természetes fogyás jellemző, vagyis jóval többen veszítik életüket, mint amennyien születnek. Miközben a halálozások száma Budapesten valamelyest kisebb, mint az országos álag, addig a születések száma kifejezetten alacsony esz az elmúlt években. Ennek hatására a természetes fogyás 22 ezer fő fölé emelkedett az elmúlt két évben, ilyen magas szintre utoljára 2005-ben volt polder.

The belföldi Vándorlás néhány évben csökkenti, mág máskor növeli Budapest népességét, attól függően, hogy éppen beköltözési vagy kiköltözési hullám van. Mint az alábbi ábrán látható, the 2010-es éve elején a belföldi Vándorlás növelte a főváros nepességét, az elmúlt években azonban ujra felerősödött az agglomerációba való kiköltözés. Mindez jól tetten érhető a teljese lakosság számának alakulásában is.

Foglalkoztatás

Budapest annak is köszönheti erős gazdasági teljesítményét, hogy a foglalkoztatás folyamatosan az országos élag felett alakul, miközben a munkanélküliségi ráta kifejezetten alacsony

Ebben kulcsszerepe van annak, hogy a fővárosiak iskolázottsága az országos úlag feletti, a magasabb iskolázottságúaknak pedig jobb a munkaerő-piaci helyzetük. Miközben a fizikai foglalkozású munkavállalók közel negyede dolgozik budapesti székhelyű munkahelyen, addig a szellemiek közel 45% -ának volt budapesti munkahelye.

(Címlapkép: MTI / Monus Márton)


Source link