Index – Culture – Small castle in Budapest with beautiful garden



[ad_1]

There were several ranges of shots in Buddha and Pest. In principle, the patriotic duty of civility was the regular exercise of dismissal, but over time they were relaxed and arms turned into clubs. Their names are still preserved in various public spaces from Lövőház Street to Lövölde Square. About their story, Miklós Zsámboki wrote a great and fun blog post, or ten years ago, the building in question was already undergoing renovation.

The shooting range of Buddha was once near the Széna Square, a good part of the 1827 building is still today, only Margaret's route has been cut off. At present, the Ice Garden is operating in the truncated building (a tasteful barbed wire fence, which serves as a guest, is good for the original, semi-military function). The plan for the new tour, according to other sources, was not enough for the area's residents, so the shooters had to go, so they settled there, where they really did not bother anyone. That is, at the edge of the then city, today Marczibányi Square.

It was built here in 1885 – officially called the German neo-renaissance style – the shooting house. What was said by a civilian shooter at the time shows that the building had a ballroom, a restaurant, two bowling alleys and a billiard room. The area was built on a brick laying site – today we would say it was a brownfield investment – which probably went well. In the recess excavated by the hillside, citizens could shoot gently.

The beautiful, symmetrical building looks like a small mansion, but at that time everything was trying to see it as much as possible, whether it was a prison or an office building. The strange situation is that it is actually much more like a castle than originally, but later.

The World War survived the house, only its tower was lost, like many of its buildings in Budapest, and more or less preserved its original function: the Hungarian Defense Association (MHSZ) took possession of it. It is clear that the shooting house of Marczibányi Square did not escape the most typical form of intervention in socialism, the breaking of walls. Smaller rooms were chosen from the ballroom, so they had a useless space in the middle, which was only lit by the small upper windows. Because it was not good for anything else, the parachutes were dry here. Former MHC members still call the "parachute room" room.

The shooting house was originally a place of social life. To the right is the garden, which is the same where it is today

The shooting house was originally a place of social life. To the right is the garden, which is the same where it is today

Photo by Haris Park

At the time of regime change, of course, the property was soon appreciated, as it stands at the foot of the Hill of Roses, on a huge lot, not much in sight. For a while, however, it was that his function would remain. At least János Fenyő, who loved the guns, dreamed of some kind of luxury shooting center he had planned with Hundertwasser. Then the facility was protected by a monument and nothing was planned.

Finally, the Haris family purchased the district's county property. They parked and sold the back of the plot, and the house and its immediate surroundings – after a long struggle – were put in order and the Haris Park was built.

What did the area lose with the firing range?

Let's note at the outset that the end result is clearly positive. Haris Park gives much to the urban landscape, and Marczibányi Square was very good for development. (If there is such a thing as Marczibányi Square, since I was wondering where it is. It's very funny to cite four corner streets surrounding a block surrounded by a fence.)

But because of the whole picture, let's start with what you do not like. I do not like it when the old generous parcels are cut and converted into residential parks. In fact, it's very much like what I wrote about the disintegration of socialist times – it's just out of the house and an irreversible process. Of course, this is the Sara of the county that sold the area and allowed the development. Of course, this is no exception, almost the same phenomenon can be observed throughout the city with sports fields, parks of educational institutions and health, etc. Here, however, is not just the impact on the neighborhood level, but also on the house.

The shooting house was originally a backdrop with an ornate Spanish ball that could be tossed back. In fact, it's a long balcony that connects rooms with different functions. Removing the space behind them, they said they were off one side of the house. There was every mistake that was one thing, but all the windows were replaced by a glass of milk in that direction, and even on the terraces, they were blocking that direction.

It's like going to the Castle Garden in Bazaar, where the back wall does not exist, because it's already a block from Castle Hill. The generous royal elegance would have been to park rather than divide the lot, and then the house would be a delight in a landscaped garden. Which, of course, would have been impractical in practice on an economic basis, and there was no real park here, just an empty place. But it's still a shame for the missed opportunity.

Haris Park: Beautiful Composition

When we get to the city building, it really is a perfectly composed view. You've probably never had such a beautiful park in front of the house as now. The work of the landscape architect Nóra Geiger is a well-designed and elegant garden, which, despite its relatively small size, is similar to a park. While it was possible to put all the functions in it (playground, patio, photograph point for weddings, a representative reception area in front of the main entrance, parking, paths in higher traffic directions, etc.), it was not crowded at all.

It actually works great as a landscaped garden: it adds color patches and floral compositions specifically to the building, highlights its pleasing details, offers many good observers – and of course a photographer. In addition, it seems to be in good hands: operators know the difference between the paving stone and the garden, so everything is neat, well maintained, trimmed and green – even in the largest cannon when we were there.

The most beautiful tree in the garden is an immense Turkish peanut, which unfortunately dries, and the most valuable is an eighty-year-old laurel cherry that would probably be spread by some if not advised.

The carriages of the old main entrance (where Franz Joseph and Queen Elizabeth twice arrived) were already full of earth in the times of the MHC, now they have carefully maintained vegetation. The metal wheels survived wonderfully that they lost their function and disappeared off the ramp, but were a little smaller.

The house is really beautiful, although some details have not been restored. The beams on the sides were already painted with embellishments, but exactly what they could not do with the remaining photographs. So their place is empty. In addition, there is only one huge ornamental tower that doubles the height of the building. I regret that this has not been restored, because Budapest was once a great ornament of power, of which very little remains today.

The most important element of the reconstruction made according to the plans of Marton Kovács is the new section, which extends beyond the two buildings, in addition to the whole building. The official photographs did not show this wing, the goal was clearly the skin. More specifically, it should not be visible from three sides. In the fourth direction, the house is completely closed, so it's like not having to deal with what will be.

Elegant interior with many surprises

As the building was originally built as a venue for events, there was much to be preserved and even restored to meet current expectations. Just like the ballroom. This not only looked beautiful again with the subsequent separation of outputs, but returned to the smaller spaces needed for a large-scale event. Often they are not counted in newly built event locations.

With the expansions, new facilities have joined the old balcony, which is also partly the venue for events and partly the service functions. An elegant and ingenious new ladder connects the levels of the roof to the level of the subsoil. Thanks to the skylight, natural light enters the latter, making it more user-friendly and useful.

The greatest help in understanding the current building is to accept the semi-serious definition of Gergely Haris, CEO:

This is a one-bedroom hotel.

It's really. There is a small suite above the main entrance. It's a real surprise that the door is downstairs and the spiral staircase leads straight into the room. Of course, it is at least as shocking that we can reach the balcony of the banquet hall.

Wedding venue a lot of blade. There is a garden, a large ballroom – with the festive balcony mentioned above – and of course a room for the young couple. In magnification, the building was designed to be accessible from the rear. It is so barrier free that you can even tackle a car hosting an event. Downstairs there is a small wedding hall – if you like, a profane chapel – and a half-closed champagne bar, above a gin and tonic bar on the terrace, without saying anything, with a nice view (one way).

The "hotel" has its own restaurant, which runs under its own name, Bobo. She was slaughtered in an elegant upper class where she could sit down for breakfast after the sneakers, and she did not look moody when she was slipping into shorts or even slippers from her house in Roszhombie for a business lunch.

They did not try to adapt the interior design to the outside, which is not at all wrong. Art Deco, Art Nouveau, the first modern trends blend with contemporary solutions. There are many noisy elements, but the whole thing has surprisingly joined in perfect harmony. The striking colors, objects, shapes and shapes that come with the look all fresh while remaining elegantly balanced.

Best of all was the restaurant space, which is projected by a steeply steep staircase, but also has a very good – especially hotel – atmosphere on the "balcony", the hallway connecting the rooms. These were designed by the GA Group which also features the interior of the Ritz-Carlton, the rest of the building is the work of Patai Gabriell and Somlai Design Studio. The interiors created by the hands of several creators have a unified atmosphere, probably due to the order of the Haris family, whose members actively participated in the design in several places.

All in all, the interior design is first class, and the house is completely well, and the park is beautiful – as long as, of course, do not peek behind the scenes. During Bobo's opening hours, anyone can see the old shooting house, which will surely be a popular hangout for those who live in the area. He deserved it completely.

Thank you for reading!

If it is important for you to keep an independent press, support the Index!

[ad_2]

Source link