Friday , November 22 2019
Home / bulgaria / Орисов осигури комфорт на кмета Здравко Димитров в Пловдив

Орисов осигури комфорт на кмета Здравко Димитров в ПловдивОрисов осигури комфорт на кмета Здравко Димитров в Пловдив

ГЕРБ не влиза в договорки и не участва в уредени мачове, каза новоизбраният кмет на Пловдив Здравко Димитров в понеделник, веднага след като спечели балотажа. Първата договорка стана факт два дни по-късно, когато Министерският съвет назначи за областен управител на Пловдив Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" която бе конкурент на издигнатия от ГЕРБ Здравко Димитров в кметската надпревара, но остана трета. Така премиерът Бойко Борисов, чийто местен фаворит от години бе Димитров де му уреди

Считано от 11 ноември Каназирева ще заеме мястото на Здравко Димитров от ГЕРБ който На местните избори на 27 октомври Каназирева получи 11.32% от гласовете, а партията ѝ вкара петима вуяи

ГЕРБ има само 17 съветници в новия общински съвет за мнозинство му трябват 26, а за квалифицирано мно

В ъъъ

Как се набавя мнозинство

С назначението на Каназирева за областен управител (ход, за който пловдивски медии писаха веднага след втория тур) ГЕРБ си осигурява петимата общински съветници на "Съюз за Пловдив".

Подкрепата няма да е изненада защото "Съюз за Пловдив" крепеше ГЕРБ и в предишните даа мадетате

Подобно бе поведението на земеделците от "Александър Стамболийски", които се очаква иеса Те също имат петима петима общински. Така Здравко Димитров, който не участва в уредени мачове и няма да сключва коалиционни споразумения, ще разполага с мнозинство от 27 съветници, а може би по-голямо и, ако към тях се добави един глас от "Воля" и един от ДПС.

Останалите групи в съвета са на БСП – 7 души, НФСБ / ВМРО – 5. Коалицията "Кауза Пловдив" има 5 общински съветници "Демократична България" – четирима, а един общинар е от "Ние, гражданите". От НФСБ / ВМРО, БСП и "Демократична България" разкритукаваха

Освен мнозинство в местния парламент, новият кмет на Пловдив ще разполага и с удобен областен управител, за разлика от предшественика си Иван Тотев, който бе в конфликт със Здравко Димитров, но пък Борисов назначи именно Димитров за областен управител. Областният управител контролира решенията на общинския съвет и може да ги връща.

Кариерата на Каназирева – от ГЕРБ навън и обратно

Политическата кариера на Каназирева започва през 2009 г., когато става общински съветник в Пловдив с листата на ГЕРБ и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент. През лятото на 2010 г. беше изключена от партията след обвинения от премиера Бойко Борисов и тогавашния му партиен заместник Цветан Цветанов, че обслужвала интересите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Според нейни твърдения причина за изключването ѝ била активната ѝ позиция по проблемни въпрориан

През 2011 г. тя основава партията "Съюз за Пловдив" която впоследствие се е присъединявала към различни политически съюзи – например "Движение България на гражданите" и "Нова република".

Реших да отдам всичко от себе си за Пловдив, вместо да критикувам

"Бях изправена пред конкретен избор – или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам;. Или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София " заявява Дани Каназирева в позиция до медиите по повод решението да стане областен управител.

По думите ѝ, само "в диалог с правителството и общините от областта" може да бъдат реализирена

"Най-големите проекти обаче изискват огромна енергия, защото ангажират различни институции. Нито само общината, нито само държавата могат сами. Готова съм да дам тази енергия за конкретни проекти като реновирането на летище" Пловдив "довършването на околовръстното шосе, изпълнението на Воден цикъл, реализиране на Южен обходен колектор, както и осигуряване на финансиране за проекти като "Модър – Царевец" пробива на Водната палата и реставрирането на паметниците на културата в Пловдив В правомощията на областния управител е и да следи за за. онността на актовете на кметовете и общинските съвети. Няма да щадя усилия за Пловдив и региона ", казва Каназирева.

Тя обещава още че няма да се променя и да очакваме от нея "същото високо темпо на работа, почтеност, уважение и сеата непримиримост с несправедливостта".

Каназирева дава висока оценка на качествата на Здравко Димитров:

"Доскоро Пловдив бе изправен пред две опасности -… Да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм Днес и двете опасности изглеждат преодолени Новият кмет Здравко Димитров по категоричен начин даде заявка за различно и диалогично управление Предстои съветниците от" Съюз за Пловдив "да проведем среща с него и да обсъдим кои от нашите предложения""

От позицията ѝ става ясно още

Десет политически сили успяха да вкарат свои представители в него.

Предателство спрямо гласоподавателите

От "Демократична България" БСП и НФСБ / ВМРО критикуваха назначаването на Каназирева като областен управител, видяха в него задкулисни договорки и предателство спрямо гласоподавателите.

Според "Демократична България" "договорката на тъмно" се е случила още преди изборната кампания. А "Най-големият аргумент за това е, че" за Съюз Пловдив "не отправиха в хода на кампанията нито едно послание по отношение на спечелилия кандидат в Пловдив и разиграха театъра с екзитполовете, който обслужи управляващите". На първия тур предварителните проучвания показваха изненадващо От другите партии, участващи в изборите, сигнализираха, че формацията на Каназирева манипулирава В последствие се оказа, че тя има почти двойно по-нисък резултат от посочвания в екзитпола.

"Ние като граждани и политическа формация, които стоим зад искания за откритост и почтеност, сме отвратени от арогантността на поредните договорки на постове на тъмно", пише в позиция на "Демократична България". В не От формацията поискаха решението за назначаването на Каназирева да бъде преосмислено.

"Назначаването на Дани Каназирева за областен управител е цената, която получава тя за това, че участваше в една задкулисна игра по време на кампанията. Очевидно работата беше да се улеснява кандидата на ГЕРБ и това ясно пролича на първи тур чрез манипулацията на екзитполовете", коментира общинският съветник от коалицията НФСБ / ВМРО Слави Георгиев парта "Под тепето". Според него Каназирева, която се обявяваше

"Това, което повтаряхме през цялата кампания, се потвърди -. Гласуваш за Дани, Славчо или Здравко, гласуваш за Бойко Пловдивчани бяха излъгани с това, че този десен спектър е различен като виждания, но това е една голяма гербаджийска игра".

С друго правителствено решение Станислав Дечев който беше избран На негово място е назначена досегашната му заместничка Стефка Стефанова.


Source link