България | Правосъдното министерство: Условията за Иванчева и Петрова са в рамките на закона[ad_1]

Красимир Кънев: Това не е килия, а тоалетна

"Следствените арести, които мнозина наричат ​​килия, аз обаче ще кажа за тях, че са тоалетна. Трима души спят на едно място, като наблизо има оградено място, на което ходят по малка и голяма нужда. Килия или тоалетна са българските арести не е ясно. "
Това коментира пред "Фрогнюз" председателят на Българският хелзинкски комитет Красимир Кънев, който се е серещнал с Десислава Иванчева.

Малко по-различно звучат обясненията на администрацията: "всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода". По-нататък се прави уточнението, че тоалетната всъщност е част от килията, отделена с нещо като параван "Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1.2 м."

Столичните арести на бул. . "Г.М. Димитров" №42 и на ул "Майор Г. Векилски" №2 отговарят напълно на законовите условия – да позволяват поддържането на физическото и психическото здраве на задържаните и уважаване на човешкото им достойнство. Те разполагат с минимум 4 кв.м площ, собствен санитарен възел вътре в килията, достъп до дневна светлина и изкуствено осветление вечер. Задържаните имат възможност за личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и да си почистят помещенията. Това се казва в обстойно прессъобщение на Министерството на правосъдието, разпространено като отговор на многобройни запитвания от медиите (текста на съобщението виж в карето най-долу).

Поводът е продължаващият вече месеци скандал със задържането на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, който ескалира през последните дни, макар, че в основата му съвсем не са битовите условия в ареста на "Майор Векилски" където двете са задържани.

Е е ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ

В събота в София се състоя протестно шествие под лозунга "Право и свобода" в подкрепа на двете жени, чиито права видимо се нарушават още от момента на задържането им преди седем месеца, а после и от начина, по който бяха конвоирани от съдебната охрана и служителите на ареста до съдебната зала и до болницата. За разлика от всички други подсъдими, някои с обвинения за тежки насилствени престъпления, които влизат в съдебна зала без белезници, двете още от първия ден бяха вкарвани оковани дори в съдебната зала и държани така до пристигане на съдията. Многократно подсъдимите и адвокатите им се оплакват на съда, че в залата съдебната охрана стои на половин метър от тях, с което не само им пречи, но и се нарушава тайната на общуването между адвокат и клиент.

Иванчева бе снимана окована с белезници на ръцете, пранги на краката и обезопасяващ колан при отвеждането й на изследвания в болница. Двете нееднократно се оплакаха, че са обискирани на голо при влизане и излизане от ареста по унизителен и ненужен начин, доколкото при всяко излизане те са придружени от трима души охрана.

На този фон общественото недоволство особено силно бе провокирано от демонстративния начин, по който състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АпСНС) преди десет дни спря определение на долната инстанция за незабавното им пускане от ареста с мотив, че здравословното им състояние се влошава, а задържането им под стража е безпредметно. АпСНС не изложи мотиви по същество за спирането – с абсурдния аргумент, че толкова трябвало да бърза да се произнесе, че нямало как да изчака протокола от заседанието на долната инстанция и доказателствата по делото.

Прокурор

В четвъртък, в "Шоуто на Слави" по бTV главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос по казуса заяви, че "условията в следствения арест и затворите се определят от Министерство на правосъдието", както и, че "белезниците на краката не се поставят от прокурорите , а се от служители на Министерство на правосъдието ".

Така Цацаров прехвърли въпроса към министъра на правосъдието Цецка Цачева: "Вашата, моята реакция, реакцията на други граждани и моята по отношение на тези белезници на краката, бе общо-взето еднаква. Каквото съм имал да кажа за тези белезници на краката на министъра на правосъдието, аз съм й го казал – че това е напълно излишна мярка. И че това е напълно излишна демонстрация, защото тази жена най-малкото не заслужава подобно третиране. Но мярката, която трябва да се приложи към нея, трябва да бъде равна за всички обвиняеми. Няма основание тя да бъде привилегирована към другите. Но няма основание тя да бъде поставена в ситуация, която е по-жестоко третирана от другите. "

Главният прокурор не изясни на какво все пак се дължи различното третиране на Иванчева и Петрова от други обвинени по дела от т. нар. обществена значимост. Всъщност, прокуратурата има много широки провомощия да осъществява контрол върху местата за задържане и лишаване от свобода, включително и в рамките на надзора за законност. Но извън това делото "Иванчева-Петрова" отдавна извади наяве ангажиментите на Министерството на правосъдието за условията при които пребивават задържаните, както и за условията на конвоиране и охрана, обиски и др.

През лятото омбудсманът публикува доклад от проверка в рамките на Националния превантивен механизъм, където в прав текст се казва, че условията в ареста на ул. "Майор Г. Векилски" №2 са форма на "масово и системно изтезание, жестоко, нечовешко или унизително отношение и липса на ефективни административни мерки, изисквани от чл. 2, т.1 от Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне и наказание ". И още: "Добилият публичност случай по конвоирането на отстранения кмет на" Младост "Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според проверяващия екип на НПМ, е показателен относно нарушаване на правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо нарушаване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на НПМ. "

Министерството избягва отговора за конвоирането и охраната

Министерството на правосъдието обаче в понеделник отговори не на въпросите за конвоирането и обиските, а условията за, при които двете са поставени в арестите, като подчерта изрично (също като Цацаров) "всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване ". Само по себе си това не е доказателство, че условията отговарят на законовите стандарти, но отделно от това вече има достатъчно доказателства, че спрямо Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прилагат други стандарти – и на задържане, и конвоиране на, и на охрана в съдебната зала.

Има жалба – няма жалба

Особено внимание обаче заслужава едно от твърденията в отговора на Министерството на правосъдието, защото изпада в противоречие с твърденията на двете жени, които разказват – чрез адвокатите си, че всички техни жалби, които предават на служители на следствения арест, не могат да бъдат проследени. Жалбите се вземат от служителите без задържаните да получават входящ номер, а след това им се казва, че има отговор, но не им се предава лично, твърдят Иванчева и Петрова.

"Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. "М-р Г.Векилски" №2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието"Се казва в отговора на МП. На въпрос на" Капитал "къде се регистрират тези жалби, от министерството поясниха, че те се записват в отделна книга, в която се отбелязват името на жалбоподателя, датата и часа на подаване на жалбата, адресата , името на служителя, който я е приел и т.н.

Действително обаче, на жалбоподателите не се дава входящ номер, което означава, че те не могат да проследят какво става с жалбата. От МП заявиха за "Капитал", че всеки сигнал се проверява, а на жалбоподателите се съобщават отговорите, които са адресирани директно до тях. Ако жалбата е до администрацията, отговорът само им се прочита срещу подпис. Особено любопитно е, че правилата за това как се процедура по жалбите не са публични и няма как да се коментира тяхната съобразеност с елементарните стандарти за защита и контрол, а дори и с елементарната житейска логика.

"Капитал" вече написа, че опитите на защитата на двете жени за реакция срещу условията, при които са поставени те в следствения арест, е претърпял неуспех. По делата за мерките на Иванчева и Петрова съдилищата категорично отказват да се занимават с условията в ареста на ул. "Майор Векилски" и препращат към административния съд. В Административен съд – София град обаче са отказали да образуват дело по такава жалба с мотива, че закон по, след като е внесен обвинителният акт в съда, двете вече трябва да бъдат преместени в женския затвор в Сливен, заяви адвокат Радост Ганчева, защитник на Петрова. Спецсъдът обаче разреши Иванчева и Петрова по изключение да останат в София, защото иначе трябва непрекъснато да пътуват до Сливен и обратно за съдебните заседания.

По отношение на оплакванията за притеснителния характер на охраната в съдебната зала, от Министерството на правосъдието са категорични – единствено съдът решава какво да е охраната в съдебната зала, всички оплаквания трябва да бъдат отнасяни до него.

Из отговора на Областна служба "Изпълнение на наказанията" -София, разпространен от Министерството на правосъдието:

Столичните арести имат достатъчно площ, санитарен възел и хигиенни условия

Спалните помещения / килии / в арест "М-р Г. Векилски" №2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Т в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в в 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. З з а а а а а а а а а а

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1.2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора – София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. "М-р Г.Векилски" № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места – престой на открито и арестните коридори.
Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул. "М-р Г.Векилски" №2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. "Г.М.Димитров" № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени специалисти-консултанти външни: невролог, кардиолог дерматолог и, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

[ad_2]

Source link